Sähkön säästäminen: Tärkeää ympäristölle ja kukkarolle

Sähkön säästäminen
Sähkön säästäminen

Sähkön säästäminen on tärkeää paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesti. Sähkönkulutuksen vähentäminen pienentää hiilidioksidipäästöjä ja muita kasvihuonekaasuja, joiden vaikutuksesta ilmaston lämpeneminen kiihtyy. Samaan aikaan sähkön säästäminen voi tuoda merkittäviä säästöjä kotitalouksille. Tässä artikkelissa käymme läpi tehokkaita keinoja säästää sähköä kotona ja toimistolla.

Laitteiden energiatehokkuus

Sähkölaitteiden energiatehokkuudella on suuri vaikutus sähkönkulutukseen. Kun ostat uusia laitteita, kannattaa valita energiatehokkaita malleja. Energiamerkintä auttaa vertailemaan eri laitteiden energiankulutusta. A+++-luokan laitteet kuluttavat vähemmän energiaa kuin saman tyyppiset A-luokan laitteet.

Valaistus

Valaistuksessa energiansäästö on helppoa. LED-lamput kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput tai halogeenilamput, ja niiden käyttöikä on myös pidempi. Lisäksi kannattaa hyödyntää luonnonvaloa mahdollisimman paljon ja sammuttaa valot huoneista, joissa ei oleskella.

Lämmitys

Lämmitys on yksi suurimmista sähkönkulutuksen lähteistä. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella voi vähentää lämmitysenergiankulutusta jopa 5%. Pidä huoneiden ovet suljettuina, jotta lämpö ei karkaa turhaan. Ikkunoita ja ovia tiivistämällä voi myös estää lämmön karkaamisen.

Kodinkoneet

Kodinkoneiden energiatehokkuus on tärkeää, mutta myös niiden käyttötavalla on väliä. Pyri käyttämään astianpesu- ja pyykinpesukoneita täysinä, sillä tyhjäkäynnillä laitteet kuluttavat turhaan energiaa. Lisäksi lyhyempi pesuohjelma ja alhaisempi pesulämpötila säästävät energiaa.

Jääkaappi ja pakastin kuluttavat paljon energiaa. Varmista, että niiden lämpötila on oikea: jääkaapissa noin 5 astetta ja pakastimessa -18 astetta. Älä täytä niitä liikaa, jotta ilma pääsee kiertämään ja kylmä säilyytasaisesti. Lisäksi sulata pakastin säännöllisesti, jotta se toimii tehokkaammin.

Elektroniikka

Vältä jättämästä elektroniikkalaitteita, kuten televisioita, tietokoneita ja pelikonsoleita, valmiustilaan silloin, kun niitä ei käytetä. Valmiustilassa laitteet kuluttavat turhaan energiaa. Sen sijaan sammuta laitteet kokonaan tai käytä virtalähteitä, joissa on ajastin tai energiansäästötoiminto.

Lataa puhelimet, tabletit ja muut kannettavat laitteet vain, kun se on tarpeen, ja irrota laturit pistorasiasta, kun niitä ei käytetä. Myös latureiden jättäminen pistorasiaan kuluttaa energiaa turhaan.

Toimisto ja työpaikka

Toimistoissa ja työpaikoilla on usein monia sähkölaitteita, joten energiansäästö on erityisen tärkeää. Sammuta tietokoneet ja näytöt, kun ne eivät ole käytössä. Käytä kaksipuolista tulostusta ja vältä tulostamista tarpeettomasti. Lisäksi voit säätää tietokoneen energiansäästöasetuksia, jotta se siirtyy lepotilaan automaattisesti, kun sitä ei käytetä.

Energiansäästöä arjessa

Pienillä teoilla ja tottumuksilla on merkitystä energiansäästössä. Käytä mieluummin portaita kuin hissiä, sillä hissit kuluttavat paljon energiaa. Lisäksi vältä turhia sähkölaitteiden käyttökertoja. Esimerkiksi tee useampi leipä kerralla leivänpaahtimessa sen sijaan, että lämmität sen joka kerta uudelleen.

Yhteenveto

Sähkön säästäminen on tärkeää sekä ympäristölle että taloudelle. Onneksi energiansäästöön on olemassa monia helppoja keinoja, kuten energiatehokkaiden laitteiden hankkiminen, valaistuksen optimointi, lämmityksen säätäminen, kodinkoneiden ja elektroniikan käytön tehostaminen sekä pienet arjen valinnat. Noudattamalla näitä vinkkejä voit vähentää sähkönkulutusta ja säästää sekä rahaa että ympäristöä.

Koetko tämän artikkelin hyödylliseksi? Jaa se!

Viimeisimmät artikkelit

Professoripooli.fi sivusto on uudistettu

Sivumme kertoivat ennen näistä asioista Säätiöiden professoripooli on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan 15 jäsensäätiön määräaikainen apurahapooli professoreiden tutkimusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Poolin

Lue lisää »